Нивото на река Дунав продължава да се покачва. От 3 до 6 часа тази сутрин нивото на реката в българските участъци се е покачило и е близо до критичните стойности, по данни на сайта на Агенцията за проучване и поддържане на реката.

834 см достигнаха дунавските води в началото на българския участък, а при Ново село са 778 см. До достигане на втория етап от плана на Гражданска защита за реагиране при високи води остават 16 см.

Продължава наблюдението на защитните съоръжения. Нивото на реката се измерва три пъти дневно.

В Оряхово нивото от вчера се е покачило с 9 см до 685 при критични 700 см.

Нивото на реката край Лом се повиши до 824 сантиметра. Има риск от спиране на питейната вода в града. Има подкопан един жилищен блок, наводнени са много къщи и мазета.

Помпената станция край село Добри дол, която захранва Лом с питейна вода, е наводнена от високите подпочвени води, които могат да причинят замърсяване, съобщава БиТиВи.

Поради тази причина проби на водата за пиене ще се правят всеки ден. "Гражданска защита" заяви, че въведената преди седмица в Лом трета степен на готовност за действие "опасност от заливане" остава в сила.

Очаква се кризисният щаб да повиши нивото на готовност при високи дунавски води.

Днес в Русе ще се решава дали да бъде въведено денонощно наблюдение на дигите в критичните участъци.

Заради поройните дъждове през последните дни, притоците на река Дунав в сръбския участък са пълноводни. За днес и утре се очаква повишаване на равнището с по 10-15 см.