Нямаме основание да спрем поръчката за боклука в София, защото, ако в този момент се спре поръчката, през 2020 г. кметът на София няма да има фирма за почистване на столицата.

Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Николай Стойнев, зам.-председател на Общинския съвет в София. Повод за думите му бе искането на общинските съветници от БСП обществената поръчка за почистването на София да бъде спряна.

По думите на Стойнев предложението от страна на БСП има ясна цел да предизвика криза с почистването на София.

Той обясни, че поръчката е проведена достатъчно рано и в самите условия са заложени най-високите изисквания за техниката на почистване на столицата, които трябва да отговарят на стандарт Евро-6.

Стойнев определи като спекулация от страна на БСП обвиненията към своята партия. Той също така напомни, че през 2009 г. кризата с боклука в София е била режисирана точно от БСП.

По думите на Цветомир Паунов - областен координатор на ГЕРБ в СОС, на ГЕРБ им е омръзнало БСП да използват клишето за служебната победа на изборите.

Николай Стойнев определи като несериозна поставената оценка от БСП, че съветниците на ГЕРБ са фигуранти.

За въпросната обществена поръчка той поясни, че съветниците на БСП са участвали и по време на нейното гласуване, проведено през 2014 г. "Искам да напомня, че г-н Калоян Паргов също е член на една от комисиите, в които се разглеждат обществените поръчки", подчерта той.

Столичните социалисти обвиниха ГЕРБ, че купуват избори чрез смет

Столичните социалисти обвиниха ГЕРБ, че купуват избори чрез смет

Искат прекратяване на договора за почистване на София

Запитан дали почистването на София е преобладаващо ръчно, а не машинно, той заяви, че типично в стила на БСП е да представят крайно манипулативни факти. Зам.-председателят на общинския съвет обясни, че това дали ще бъде ръчно или машинно се определя в зависимост от дейностите. Те са около 35 и се определят от общинския съвет всяка година.

Стойнев подчерта още, че в договорите, които ще бъдат подписани през 2020 г., ще бъдат предвидени и съответните санкции за фирмите, които не изпълняват своята дейност. Той увери, че високите изисквания към фирмите ще осигурят по-голяма чистота за хората в столицата.

От ГЕРБ подчертаха, че БСП са в перманентна криза. Те увериха, че колегите им в столична община са доказали, че се работи за почистването на столицата.