Столичните общински съветници от групата на БСП настояват кметът Йорданка Фандъкова да прекрати обществена поръчка за почистването на София. Според съветниците-социалисти ГЕРБ искат служебно да си купи изборите с близо половин милиард лева.

Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов по време на пресконференция на групата на БСП в СОС. Опасенията са, че средствата ще се разпределят към други фирми.

Кое наложи в края на мандата тихомълком да се обяви тази поръчка, която изтича през 2020 година, пита той. По този начин бъдещият кмет на София трябва да поеме отговорност. Категорично настояваме дейността по почистването да се осъществява от общинското дружество "Чистота Искър". Тази поръчка има отношение и към проблема по чистотата на въздуха, смята Паргов. 

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Поемането на дълг от СО далеч надхвърля мандата

По думите му, дружеството се показва като пощенска кутия, а не за почистване.

Начинът на реализиране на поръчката отнема възможността на общинските съветници да взимат решения, вместо това те са поставени в готова схема, обясни Милка Христова. По-голямата част от общинските съветници са в неведение, че има подобна обществена поръчка, подчерта тя. Резултатите от проверката на прокуратурата са засекретени.

В "Чистота Искър" се подвизават крадци, които крадат нашите пари, каза Христова. Тя спомена фамилията Тодориев, която, по думите й, чрез шуробаджанащина е закотвена в дружеството. 

Питат Фандъкова за почистването на София

Питат Фандъкова за почистването на София

Настояват за отчет на проверкаta на дружество, отговаряло за почистването на боклука

Припомняме, че преди повече от 10 години фирмите на Румен Гайтански - Вълка бяха монополисти в събирането на боклука в столицата, а кампанията на Бойко Борисов за кмет на столицата беше изградена до голяма степен върху заканите да прекрати договорите му. Това стана официално около година след като Борисов стана кмет, въпреки че нееднократно в този период имаше криза със събирането на боклука.