Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе официално питане към кметът Йорданка Фандъкова, свързано с констатациите от проверката на "Чистота Искър" ЕООД.

Тя подчертава, че се е наложила тенденцията към прогресивно влошаване на икономическите резултати от дейността на дружеството в последните години. По думите ѝ данните показват, че от 2,7 млн. лв. през 2014 г., печалбата за 2018-а е намаляла до едва 18 000 лв.

Тя припомня, че Столична община е възложила пряко, без ЗОП, на "Чистота Искър" ЕООД дейностите по сметопочистване на районите "Люлин", "Красна поляна" и "Красно село", както и зимното почистване на Природен парк "Витоша", територията на район "Панчарево" и район "Витоша" на стойност около 12 млн. лв.

Викат армията за боклука в София, ако се наложи

Викат армията за боклука в София, ако се наложи

Това каза председателят на Кризисния щаб Тодор Модев

Христова отбелязва, че от тази сума дружеството изразходва около 11,3 млн. лв. - 94% за "външни услуги" под формата на договори за наем на техника, които по същество представляват договори за осъществяване на дейностите от подизпълнител. Тя изтъква, че по този начин грубо се заобикаля и се нарушава ЗОП.

Във връзка с проверките, осъществявани от "Вътрешен контрол" на Столична община по повод сигнал за нарушения от ръководството на фирмата, зам.-председателят на СОС пита Фандъкова дали е изготвен докладът от проверката, дали ще бъде представен на общинските съветници и кога.

Тя настоява столични кмет да даде разяснения дали при проверката са установени нарушения за сключване на договори с подизпълнители без правно основание, дали има назначения в дружеството на роднини на лица от управляващия персонал, както и дали има нарушения при закупуване на материали без конкурс.

Борисов: Станишев направи преврат в София

Борисов: Станишев направи преврат в София

Премиерът умишлено предизборно е създал кризата

Зам-председателят на СОС иска да бъде представена информация и има ли установени злоупотреби от страна на управителя на дружеството и други длъжностни лица.

От Столична община съобщават за "Дарик", че изпълнителният директор на столичното общинско дружество "Чистота Искър" Юлиян Методиев е отстранен от длъжност, тъй като при проверката са установено пропуски в управлението на фирмата.

Припомняме, че преди повече от 10 години фирмите на Румен Гайтански - Вълка бяха монополисти в събирането на боклука в столицата, а кампанията на Бойко Борисов за кмет на столицата беше изградена до голяма степен върху заканите да прекрати договорите му. Това стана официално около година и нещо след като Борисов стана кмет, въпреки че нееднократно в този период имаше криза със събирането на боклука.

8 млн. лв са дължими на "Новера" от общината

8 млн. лв са дължими на "Новера" от общината

Общината се надява на конструктивност от страна на концесионера