Строителен кран е паднал върху покрива на бензиностанция в София. Сигналът за инцидент на столичния булевард "Вапцаров" е подаден малко след 18.30 часа в четвъртък. Бензиностанцията е на "Петрол".

На място веднага са изпратени екипи на пожарна, полиция и Спешна помощ.

Пострадали са две жени, които са транспортирани в болнично заведение. Няма опасност за живота им, нямат сериозни физически наранявания, но са в шок от преживяното.

Пострадал е и кранистът, който по време на инцидента се е намирал в крана, който е паднал от близо 20 метра. Кранистът също е оцелял без сериозни наранявания, но е в силен шок.

Няма теч на гориво, увериха от МВР. Движението по булеварда бе спряно след инцидента за около час и половина. Малко след 20 часа булеварда бе отворен, но районът на бензиностанцията остава отцепен.

Вижда се, че основата на крана не е издържала. Не е ясна причината обаче за инцидента, но има предположения, че може да е заради силния вятър от разразилата се пролетна буря в София.

В близост до бензиностанцията има няколко строителни площадки и училище.

Има опасност от допълнително пропадане, затова се налага и падналият кранът да бъде укрепен.

Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за падането на строителнИЯ кран. Това показват първите огледи на мястото на инцидента извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от пресцентъра й.

Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Най-вероятно причина за падането на крана, е неговата неправилна експлоатация, която не е била съобразена с метеорологичните условия и по-точно силния вятър над София вчера следобяд“, коментира председателят на ДАМТН Стефан Цанков, след като посети мястото на инцидента.

Проверката на ведомството ще продължи утре, след като бензиностанцията, върху която е паднал крана, бъде обезопасена и от нея бъдат изведени горивата. По инициатива на Агенцията, Столична градска прокуратура е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението.

ДАМТН е орган, който следи фирмата надзорник над строителното съоръжение. Първоначалният оглед е показал, че дружеството е лицензирано по закон, извършвало е необходимите технически прегледи на крана, предстои подробна документална проверка.