Забранено е движението на плавателни съдове по река Дунав. Това съобщават от пресцентъра на МВР, предоставяйки информация от кризисния щаб.

До Свищов почти няма ледоход. В Силистра обстановката е усложнена. Там няма движение на леда и вече се е образувала т. нар. тапа. В района на Лом ледоходът е 10 %; в района на Свищов - 20%. 30 % е достигнал ледоходът в района на Русе, а в района на Тутракан - 70 %. Река Дунав в района на Силистра е замръзнала с чисти участъци.

Поради метеорологични причини временно са наложени ограничения за маневриране в определени райони.

Всички пристанища в Бургас са отворени за маневриране.

Железопътната мрежа е проходима при зимни условия.

Към момента със закъснение от 55 минути се движи влакът Варна-Горна Оряховица-София. Причината е забавяне от начална гара.

Повреда на локомотива наложи 172-минутен престой на влака Горна Оряховица - София на гара Телиш. След като отпътувал, влакът отново аварирал при Кунино. Пътниците са прекачени на друг влак.

Поради повреди БДЖ "Пътнически превози" работи с 26 локомотива.

До 11.00 часа са отменени 31 пътнически влака по направленията: Бургас-Сливен, Бургас-Ямбол, Бургас-Варна, Карлово-Сливен-Зимница, Стара Загора-Карлово, Самуил-Силистра, Варна-Добрич-Кардам, Пловдив-Панагюрище. От кризисния център уточняват, че където е възможно, бързите влакове обслужват като пътнически.

Летищата са отворени, като заради антиобледенителните процедури на столичния аеропорт са възможни закъснения.

Населени места без ток няма.

На много места в Южна България вали сняг, като до края на деня и през нощта валежите ще обхванат по-голямата част от страната. В югоизточните райони и по морския бряг ще вали дъжд и мокър сняг.

Дебелината на снежната покривка е останала без промяна - Северна България - между 6 и 30 см, а в Южна - между 2 и 17 см. В София тя е 20 см.

От кризисния център припомнят препоръките за поведение и действие при влошени метеорологични условия:

  • Пътувайте само с автомобили, подготвени за управление при зимни условия. Заредете колата с гориво.
  • Подсигурете се с вода, храна и топли дрехи, в случай че пътуването ви се удължи.
  • Използвайте главните пътища, които се почистват с приоритет.
  • Не предприемайте маневри, които биха затруднили движението и на останалите. Не изпреварвайте снегопочистващата техника.
  • Следвайте указанията на контролиращите органи.
  • Подсигурете си непрекъсната връзка с близки и роднини. На път потегляйте със заредени телефони.
  • При попадане в опасна ситуация потърсете помощ на телефон 112.