От "Левицата" са готови да предадат символично за 12 часа охраната на Паметника на съветската армия в центъра на София - известен на софиянци като МОЧА, на МВР. Това явно не се е случило, т.е. вътрешният министър Калин Стоянов, с когото вчера се срещнаха представители на "Левицата" и на БСП - София, явно не е приел тази символична смяна на караула и може би и заради това днес от левите партии дадоха повторен брифинг - вече пред самия МОЧА. Иначе нова информация не бе дадена и не стана ясно за какво точно е брифингът по обяд.

Мая Манолова заяви, че е разтревожена, че ще се наруши гражданския мир и директно обвини за това кметът Фандъкова и районния кмет Трайчо Трайков. "Създава се напрежение. Фандъкова и Трайков да спрат с провокациите и провоцирането и промотирането на насилие", заяви Манолова и призова "утре Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов - да дойдат и с лицата си да предотвратят посегателствата срещу гражданския мир". Посегателствата и провокациите се правят преди всичко не от граждани, според Мая Манолова, а от официални лица и институции, които са решили да легитимират оставането си на власт с борбата срещу паметници - политиците от "сглобката в София".

Като провокация Манолова определи и измерванията, които са направени вчера за поставяне на строителна ограда около Паметника. Припомняме, че ограничаване на достъпа бе поискан от районния кмет Трайчо Трайков след като преди повече от година комисия установи, че МОЧА е конструктивно увреден и представлява опасност за гражданите.

Костадин Паскалев от "Левицата" заяви, че те са категорично против да се ограничава достъпа на гражданите. "Сглобката в столицата е на база разрушаването на паметта на българската нация."

Днешният брифинг бе отново съвместен между БСП - София и "Левицата", като на него присъства и шефа на столичните червени Иван Таков. Такъв брифинг бе даден и вчера, след срещата им с вътрешния министър Калин Стоянов.

Иван Таков също защити тезата, че Паметника на съветската армия се използва политически и припомни, че има подписано споразумение за опазване и поддръжка на паметниците на територията на Столична община, което е подписано от кмета Йорданка Фандъкова и от областния управител. Именно това споразумение не се изпълнява, а то задължава и с поддържането на МОЧА. Защо столичната и областната управа не са получили акт или не са били санкционирани, че не си изпълняват задълженията, пита Иван Таков, при положение, че столичната организация на БСП е получила акт от "Строителен надзор" за възстановяването на паметната плоча.