В менюто на децата от яслите и градините в Пловдив системно липсват риба, пресни плодове и зеленчуци.
Това е констатирала проверка в детските заведенияна територията на район Северен, съобщи д-р Симеон Павлов от РИОКОЗ, цитиран от Радио Пловдив.

Според направените констатации, и в останалите райони на града в менюто на децата липса разнообразна и здравословна храна.
Малчуганите не получават в достатъчно количество мляко, масло, салати, а плодовете се заменят с нектари и компоти, което е в разрез с изискванията на балансираното хранене, уточнява д-р Павлов.

Инспекторите са направили предписания да се разнообрази основния продуктов набор в градините и да се подобри като цяло храненето на малчуганите.

„Проблемът не в количество на храната която се дава на децата, а в качеството и разнообразието й", категоричен е д-р Павлов.

Според него парите, които се отпускат за храната също са достатъчно, просто трябва разумно да се разпределят. При извършената проверка не са открити нарушения в хигиенния режим в кухните на градините и яслите, където се съхраняват и приготвят продуктите. Проверките ще продължат и през следващите дни.