Заради авария Лом е вече втори ден без вода. Без вода са и още няколко села в района на крайдунавския град - Арчар, Сливата и Замфир.

Спират топлата вода в половин София

Спират топлата вода в половин София

Причината за спирането са планови ремонти на "Булгартрансгаз”

Жителите на Лом са пред гражданско неподчинение заради режима на водния ресурс и честите аварии по водопровода, който е направен преди повече от 40 години, съобщава Нова телевизия.

Заради силната амортизация на водопровода се е счупил възвратен клапан. Така от неделя вечер над 25 хиляди души в Лом трите села в района остават без вода.

Според местните авариите по водопровода са постоянни. Те свикнали с това да да се редят на опашки и да пълнят всевъзможно съдове с вода от чешмите в града.

Очаква се аварията да се отстрани и водоподаването да бъде възстановено най-рано в утре вечер.

Нитрати в питейната вода на 4 села край Велинград

Нитрати в питейната вода на 4 села край Велинград

Водата на село Драганово - с коли бактерии

Междувременно стана ясно и че 8 села в област Бургас също са поставени на воден режим.

Става въпрос за селата Дропла, Мрежичко, Зайчар, Подгорец, Припек и Скала и Грозден, намиращи се в община Сунгурларе, както и село Екзарх Антимово в община Карнобат.

По думите на д-р Марияна Кофинова от здравната инспекция водата е годна за пиене, но част от показателите са влошени.

Пред БНР Кофинова обясни, че обеззаразяването на водата става чрез дозаторни системи, които в някои случаи подавали по-голямо количество дезинфектант, например. Това затруднявало работата на местното ВиК дружество. Дружеството вече било информирано за това, за да коригират подаването на дезинфектант във водоемите.

Селата са със собствени водоизточници, а заради атмосферните условия водата не стига. Според Кофинова ресурсът не стига и заради това, че хората използват водата за поливни цели.

В две села водата е забранена заради ешерихия коли

В две села водата е забранена заради ешерихия коли

В община Кирково има зараза с бактерията