Поради неблагоприятни метеорологични условия е удължен срокът на договора за приключване ремонта на парка до 18 октомври 2019 г.

Toва заяви пред журналисти заместник-кметът на София по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова при инспектирането на ремонтните дейности по столичния Западен парк.

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Децата минават през необезопасени ровове

Санкциите, които са предвидени по договор за забавяне на ремонта на парка, са 42 000 лв. на ден. За некачествено изпълнение санкциите са 20%, но могат да достигнат и до 1.6 млн. лв.
В момента се работи по ремонта на парка. Ремонтни дейности се извършват и по езерото с алпинеума. Изпълнени са изцяло каналите, водопроводите и тръбните мрежи. Работи се и по сухия фонтан и зеленото училище, обясни Йоана Христова.

На въпрос, че вече имало сигнали от граждани за необезопасени изкопи в парка и какви мерки могат да вземат от Столична община, Христова отбеляза, че въпросът е поставян многократно, работи се по разрешаването на проблема и се обезопасяват местата навсякъде, където има строително-монтажни дейности.

"Факт е, че трябва да се подсигури преминаването на гражданите, тъй като времето се стопля и има доста повече хора в парка", категорична е Христова, допълвайки, че отговорността за обезопасяването на изкопите е споделена изцяло между всички участници в инвестиционния процес.

Йоана Христова увери, че когато се установи необезопасено място, ще се дадат предписания и срок да се възстановят и ако не се направи, ще има санкции. От Столична община и строителите алармират гражданите също да пазят загражденията, тъй като е имало случаи сутрин те да се намират разградени.

Новите пейки в Западния парк ще бъдат на цена от 200 до близо 1 000 лв.