Жителите на Лозенец излязоха на протест срещу изграждането на заведение на територията на спорен имот в курорта.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев изграждането на дървеното заведение върху поляната в централния плаж на курорта е спряно, съобщи БНР.

По случая е назначена проверка от Министерството на туризма. Проверката трябва да установи дали изграждането на заведението е вследствие на допусната грешка в кадастралната карта и дали скалистият терен има статут на плажна ивица.

Припомняме, в края на миналата седмица жителите на курорта се обявиха против изграждането на заведение на централния плаж. Беше установено, че Министерството на туризма е отдал въпросния терен под наем за срок от 5 години, като теренът бил отдаден като плаж. Според местните жители обаче този терен винаги е бил поляна, а не плаж. Теренът бил и една от забележителностите на курорта.

Жители на Лозенец скочиха срещу постройка в курорта

Жители на Лозенец скочиха срещу постройка в курорта

Теренът нямал статут на плаж, а бил поляна

Жителите на Лозенец настояват да не се допуска построяването на заведение върху скалите, защото мястото било емблематично за курорта. Според Лапчев мястото също трябва да остане незастроено, защото най-вероятно Агенцията по геодезия и география е допуснала кадастрална грешка.

Мая Иванова, която е собственик на фирмата-наемател, твърди обаче, че изграждането на заведението е законно по схема, която е била одобрена от министерството. По думите ѝ няма нищо нередно и строителството ще продължи, защото проверката нямало да установи нередности.

Инспектори проверяват морския плаж "село Лозенец"

Инспектори проверяват морския плаж "село Лозенец"

Повод за проверката е протест на защитници на плажната линия

От своя страна протестиращите жители на Лозенец заплашиха, че ще запалят дървеното заведение, ако бъде завършено. Те настояват още въпросната местност да остане неохраняема зона без наемател.