В протестна готовност са жителите на луковитското село Ъглен, които не искат да не бъде изградена каменна кариера край селото, съобщи БНР. Тя може да остави селото без вода, притеснени са хората.

При областния управител на Ловеч Георги Терзийски са внесени възраженията на местните жители срещу инвестиционното намерение и изготвен доклад за въздействието върху околната среда.

Христо Николов от инициативния комитет посочи, че най-голямото притеснение за жителите на Ъглен освен негативното въздействие върху околната и жизнената среда в района, е, че кариерата ще се изгражда върху карстов район, през който минават водите за двата извора, от които селото се захранва с питейна вода.

Взривяването на тези слоеве е изключително опасно. Според експерти на ВиК-Ловеч биха могли да изместят или въобще да прекъснат водата към изворите на Ъглен, което би означавало бедствие за населението.

Хората се притесняват още, че преминаването на тежкотоварните камиони през селото ще разруши пътната инфраструктура и особено мостовете.

Тези съоръжения не са пригодени да издържат такива тежки натоварвания. Става въпрос за 100-120 камиона на ден, заяви Христо Николов.