Работна среща за предстоящия летен сезон и проблемите по отношение на къмпингуването на туристи в Бургаско е проведена днес областният Пламен Янев проведе днес. Участвали са кметовете на общините Царево - Марин Киров и Приморско - Иван Гайков, зам.-кметът на Созопол - Тодор Дамянов, директорите на ОДМВР - ст. комисар Емил Павлов, на пожарната - ст. комисар Николай Николаев, на Държавно горско стопанство - Бургас - инж. Кирил Петков, на Регионалната дирекция по горите - инж. Мариян Костадинов, както и представители на областната дирекция "Земеделие" и на Югоизточното държавно предприятие.

Причина за провеждането на работната среща са започналите през миналата година проверки след началото на летния сезон. Пламен Янев предлага тази година първите проверки да започнат в началото на април и да се извършват по график, съобщиха от областната администрация. Идеята е така вече разположените каравани да бъдат премахнати преди започване на активния сезон, а всички нови опити за нерегламентирано къмпингуване да бъдат своевременно пресичани.

В рамките на работната среща категорично е подкрепено извършването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени. "Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда", коментира Янев.

На срещата е обсъдена и нуждата от от приемане на наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване. От областната управа обясняват, че тя е нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм е придобил изключителна популярност. Пламен Янев ще инициира съвместно заседание по въпроса с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.