Огромен български трибагреник се развя на Гергьовден над Сливен. Знамето е с дължина 30 метра и широчина 5 метра, съобщи БНР. Идеята е на сдружение „Свети Георги Победоносец”, което организира и празничен събор.

Знамето, издигнато на Бармукбаир над Сливен, е изработено от жени от сливенския женски затвор и е опънат по пътя към мястото, където сдружението организира празника  "Хубав ден, Гергьовден".

Програмата край параклиса "Свети Георги", на който е наречена и местността за разходки над Сливен, започна с водосвет и кръщене на едногодишно момиченце, наречено Гергана.

"Целта е да се създаде традиция на този ден сливенци да се събират и заедно да се връщат към корените си", заяви Георги Балулов от името на инициаторите. Балулов е човекът, който в последните две години безвъзмездно възстанови знаковите за стария град Гюр чешма и Сухата чешма.

От сдружението разчистват храстите и тревите край параклиса "Свети Георги", за да изградят кътове за отдих с пейки и беседки за екскурзиантите на мястото, от което се открива уникална гледка към Сливен.

Някога на Гергьовден са се вили хора, момците са люлели момите и хората заедно са чествали пролетния празник.