9 от най-големите плажове в Бургаски регион са проверени за готовността им за активния летен сезон, предаде БНТ.

Експертите проверяват спазват ли концесионерите условията за стопанисване на ивиците и изграждане на временни търговски обекти.

Плажовете по Южното Черноморие се проверяват от Комисия на министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъдат инспектирани общо 37 плажа.

Сред проверените плажове са Елените, Влас, Несебър и Слънчев бряг. Установява се броят на спасителите, наличието на медицински пункт, хигиенно-санитарните условия и нормите за поставяне на шезлонги и чадъри.

Най-често нарушенията са свързани с изграждането на временни обекти.

"Трябва да признаем, че има отклонения. Допускат се повече обекти, съставят се констативни актове и те са длъжни да ги премахнат до 10 дни. Ако не ги премахнат, се съставят актове," каза експертът от МРРБ Тодор Павлов.

Глобата за неспазване на договора е 0.5% от концесионната такса. Много често обаче за концесионерите е по-изгодно да платят санкцията, вместо да съборят заведението.

При проверката на южния плаж на Несебър комисията установи, че не е извършена трасировка и не може да се определи дали новостроящите се обекти застъпват плажната ивица или са извън нея.

Концесионерът обеща, че ще реши възможно най-бързо проблема. Проверките ще продължат и следващата седмица, когато ще се инспектират плажовете на юг от Бургас.