
Приоритет при извършването на проверките са обектите, които представляват по-висок риск за здравето на хората.
Проверени са около 2500 обекта за търговия с храни, 2079 заведения за обществено хранене, 474 ученически лагери и детски заведения, 93 почивни станции.
Само в София контролните органи на Столична ХЕИ са проверили 1880 обекта.
Органите на ХЕИ са установили, че най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните.
Бързоразвалящите се храни не се съхраняват при хладилни условия.
Често храните се съхраняват при неподходящи хигиенни условия.
Друг вид нарушение е продажба на повече стоки отколкото е разрешено в удостоверенията за регистрация, както и неизвършване на дезинфекция.
Често нарушение е и нередовна здравна документация на обслужващия персонал.
За констатирани нарушения органите на държавния санитарен контрол са съставили 617 акта,като са затворени 86 обекта и са издадени 446 предписания за подобряване на хигиенното състояние в обектите.
През изминалата седмица ХЕИ Варна и Добрич са извършили общо 755 проверки.
Проверени са 272 обекти за търговия с храни, 308 обекти за обществено хранене и 106 детски заведения и ученически лагери на територията на Варна и Добрич.