Майки на наркозависими деца от Благоевград протестираха пред прокуратурата. Причина за недоволството е издадена присъда, според която 30- годишният Благой трябва да прекъсне лечението си в комуна и да се върне в български затвор, информира e-79.com.

Според протестиращите майки това е едно неморално действие от страна на правораздавателната ни система.

В момента от Благоевград има около 50 наркозависими, които се лекуват в Испания, от тях 20 са в Мадрид. Такъв е случаят на Благой, който от 3 г. се лекува в комуна, където не употребява нито алкохол, нито цигари или пък наркотици. След като обаче е осъден от благоевградския съд да излежи 4 месеца в затвор, той е задържан в мадридския арест и чака екстрадиция.

От сдружението на майките на наркозависими в Благоевград разпънаха черно знаме в знак на протест срещу съдебната система. Според тях ако Благой се върне в България, има голяма вероятност преди да се излекува, да започне отново да се дрогира. Родителите са категорични, че стресът е пагубен за децата им. " Връщат деца на улицата, а много от тях вече са в струмските гробища", каза Цветанка Радоева, която също е майка на наркозависимо дете.

Д-р Теменужка Любенова обясни, че след като напуснат затворите, наркозависимите нямат право да напускат страната 3 години, което ги тласка към наркотиците. По думите й престъпленията на наркоманите са предимно дребни кражби, които са били единствено с цел да се набавят наркотици.

Любенова обясни, че в България няма заведение, което да предлага същите условия за лечение, както комуните в чужбина. „Ако съдът и прокуратурата в България могат да гарантират такива домове, в които да няма достъп до наркотици и в които ще имат същите условия за живот, нека ги върнат, но не могат да го гарантират. А това, което правят българските правораздавателни власти е неморално. Да се съсипва така животът на едно младо момче ", каза Любенова.

Три други момчета очакват решения дали да бъдат екстрадирани в България, а към момента има вече две върнати, уточни Любенова.