Министерство на енергетиката се ангажира с конкретни законови мерки, с които да предложи за инкриминация на незаконния добив на полезни изкопаеми.

Реакцията бе предизвикана от поредните свличания на земна маса в пернишкия квартал "Рудничар", за които съобщихме миналата седмица. Според експертите проблемът в квартал "Рудничар" се дължи на минна дейност в миналото и на незаконен добив на полезни изкопаеми.

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Къщи в пернишкия квартал "Рудничар" потъват заради незаконен добив

Сигналът е препратен към Министерство на енергетиката

След отзвука по медиите днес зам.-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на икономиката Лъчезар Борисов се срещнах с областния управител на Перник Ирена Николова.

Всички участници в срещата са се обединили, че следва да се предприемат неотложни мерки за укрепване и възстановяване на терените в Перник.

По думите на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов една от стъпките е инкриминирането и превенцията на незаконния добив на полезни изкопаеми. В следващите дни ще бъдат внесени в Народното събрание конкретни текстове за инкриминиране на тази дейност. Участниците в срещата бяха категорични, че ще работят съвместно за разрешаване на проблема в град Перник в най-кратки срокове.