Втора колективна оставка подадоха медицински сестри в болницата в Карлово, съобщава БНТ.

Днес молбите си за напускане депозират и всички медицинските сестри от Вътрешното отделение. Причината е, че управителят на болницата не е изпълнил исканото увеличение на основната заплата на здравните специалисти.

В момента медицинските сестри получават между 720 и 750 лв., а настояват за основна заплата 950 лв.

Педиатрите в карловската болница хвърлиха колективна оставка

Педиатрите в карловската болница хвърлиха колективна оставка

Все още не са получили исканото увеличение на заплатите си

Управителят на болницата д-р Христо Пелев предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв. По негови думи исканите 950 лв. може да се достигнат чрез допълнително материално стимулиране към декември.

Той обясни, че увеличението до 950 лв. на всички сестри ще утежни бюджета, поради което финансирането на клиничните пътеки трябва да се увеличи с 20%. Именно това било искането на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише.

Според ръководството на болницата са необходими и облекчения на медицинските стандарти.

Въпреки, че болницата в Карлово получи от държавата 573 000 лв. за това, че е отдалечена и рискова, по думи на д-р Пелев тези средства не са за заплати, а за дейност.

До края на деня своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Припомняме, на 13 септември медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово подадоха колективна оставка.

Протест на медицински сестри в Карлово

Протест на медицински сестри в Карлово

Те настояват за по-високи заплати