Българските общини настояват народните представители да поемат ангажимент за провеждане на реална финансова децентрализация. Общото събрание на българските общини отправи послание към политическите сили и кандидатите за 44-то Народно събрание.

Местните управници искат децентрализацията да стане чрез въвеждане на общински подоходен данък без увеличение на общата данъчна тежест, разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи. Те настояват също за финансиране на държавните и общинските пътища, съобщават от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Кметовете са категорични, че не могат да предоставят на гражданите и бизнеса необходимите услуги, при положение, че от събрани 100 лв. данъци, в бюджетите им остават 3-4 лева.

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране
Обновена

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране

НСОРБ настоява за среща с регионалния министър

Общините искат и да се гарантира устойчивостта и независимостта на сферата на компетенции на местните власти.

Местната власт предлага на бъдещия парламент да се приеме стратегия за децентрализация на държавното управление и пакет от промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Те искат също и нов, модерен Закон за местните данъци и такси. Предлагат също да се преустанови възлагането чрез закони и подзаконови актове на нови отговорности на общините без ресурсно осигуряване, прилагане на ефективни форми на равнопоставен и редовен диалог между централната власт и местните власти.

Кметовете са категорични, че остават коректен партньор на държавата в общите усилия за развитие на страната и за създаване на по-добри условия за живот.