"Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари".

Това заяви пред БНТ Стефка Енчева, началник отдел "Контрол по опазване на околната среда", Столичен инспекторат във връзка с почистването на улиците от снега.

На места в столицата има заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

"Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара", поясни Енчева.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

"В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв", допълни Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.