Учителите, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще могат да си получават обратно от образователното министерство парите, които харчат за транспорт и наем, съобщиха от МОН.

Средствата ще им се възстановяват от бюджета, а направените разходи ще трябва да се доказват с документи и фактури.

Това предвижда проект на Наредба, който произтича от новия образователен закон. Той е публикуван за обществено обсъждане в сайта на Министерството на образованието и науката, в раздел "Проекти на документи".

Според наредбата малко населено място е това, в което живеят до 5000 човека. Педагозите, които имат регистрация по настоящ адрес извън даденото място, където работят, ще трябва да удостоверят това с документ.

Когато представят билети, абонаментни карти или фактури за междуградски транспорт, ще им се възстановяват пътните разходи.

Ще имат право, разбира се, да ползват и лични коли, но ще трябва да показват фактурите за заредено гориво. Разходите им ще зависят от вида, марката, модела и разхода на гориво за маршрута от местоживеенето им до институцията, в която работят и обратно. Личните им пътувания ще останат за тяхна сметка.

Педагозите няма да имат право да получават пари за градски транспорт.

Освен за транспорт от министерството ще възстановяват и пари за наеми. Това се отнася за онези, които нямат собствено жилище и им се налага да плащат за квартира в населеното място, в което работят.

Изискването е да покажат сключен договор за въпросния наем. Условието тук обаче е този наем да не надвишава с повече от 30% месечната сума за транспорт до местоживеенето им и обратно с най-евтиния вид транспорт.