Миньори и енергетици пуснаха подписка за започване на ефективни стачни действия. Решението бе взето на събрание на автомагистрала "Тракия", която десети ден остава блокирана. Протестиращите не отстъпват и от Прохода на Републиката, съобщава БНТ.

За подписката протестиращите ще търсят широка подкрепа от своите колеги, които не са по блокадите в този момент.

Обсъжда се и възможността следващата седмица да се организира национален протест на различни места в цялата страна. Целта е хората, които подкрепят миньорите, да могат да се включват в протеста.

До организирането на ефективна стачка, миньорите са твърди в намерението си да оставят затворени основните пътни артерии - автомагистрала "Тракия", Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. Ще напишат и отворено писмо до институциите, в което ще поставят срок за изтегляне на териториалните планове от Европейската комисия.

Припомняме, преди дни протестиращите обявиха, че ключовите пътища ще останат затворени, докато териториалните планове за справедлив преход не бъдат изтеглени от ЕК, за да бъдат ремонтирани.

Обновена

Девети ден миньори и енергетици не отстъпват от АМ "Тракия" и Хаинбоаз

Протестиращи опитаха да блокират и обходния път за магистралата, полицията ги арестува

Движението по автомагистрала "Тракия" от п.в. "Свобода" при Чирпан до п.в. Нова Загора е ограничено в двете посоки. Обособен е обход през път II-66 - Стара Загора - Нова Загора - Сливен - АМ "Тракия" и обратно.

Ограничен остава и трафикът през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново. Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе - "Дунав мост" или обратно, се пренасочват през п.в. Харманли по път II-76 - Тополовград - Елхово - Ямбол - Ришки проход. Обходът за леките автомобили е през Шипченски и Котленски проход.

Временно е ограничено движението и при кръстовището с Подбалкански път.