Четвърти ден продължава блокадата на магистрала "Тракия" край Стара Загора, както и на Прохода на републиката.

Протестът на миньорите и енергетиците от Маришкия басейн започна в края на миналата седмица, в четвъртък, преди да се състои извънредното заседание на кабинета за одобряване на Териториалните планове. Те обаче бяха изпратени от кабинета и както бе обявено - в последния възможен момент, 30 септември.

Вчера протестиращите миньори и енергетици бяха поканени на среща в Министерски съвет, но никой не отиде, включително и представители от синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа. Отказ за разговори имаше от страна на мини "Бобов дол".

Протестиращите заявиха, че искат премиерът Денков да отиде на крака при тях. Незнайно защо точно при положение, че предния ден, в събота, когато енергийният министър Румен Радев го направи, беше изгонен и миньори не излъчиха представители за разговор.

Недоволните от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони, ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите и за бъдещето на сектора. Твърдят обаче и че със закриването на въглищното производство се "закрива България" и "работата им е част националната сигурност".

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Зад протестите той вижда политически интереси и конкретни партии

Още миналата седмица от МВР въведоха обходни маршрути.

Протестиращите нямат намерение да преговарят с премиера в София, но го чакат на място. Не са разбрали до кога ще работят рудниците. Пред БТВ Иво Змиев работи в рудник 1 посочи, че много хора ще останат без работа, а работа е трудна, зимата става още по-трудна.

Разговор може да има с властта, но на място. Протестиращите искат промяна на териториалните планове. Протестът не е политически, категорични са миньорите, които се заканват, че няма да отстъпят.

Ние сме семпли хора, но не сме прости, обърнаха се миньорите към премиера Николай Денков. Георги Желязков сподели, че няма почти никакво развитие по техните искания. Ще стоим тук до последно, категоричен бе той. Няма никакво разбиране от страна на управляващите, допълни Желязков.

По последна информация на БНТ полицията е спряла с кордон от автомобили протестиращите от ТЕЦ и мини "Бобов дол", преди да достигнат до главния път между Дупница и Кюстендил и АМ "Струма".

И ТЕЦ-Сливен се включи с блокада в протеста на енергетиците

И ТЕЦ-Сливен се включи с блокада в протеста на енергетиците

Работещите в топлофикацията затвориха пътя от Сливен към София

Работещите в минния комплекс са предупредили, че ако на бъдат пуснати, ще поемат пеша към магистралата. Въпреки опита на полицията да спре протестното шествие, хората са тръгнали през нивите към АМ "Струма".

Пътят между Дупница и Кюстендил вече е блокиран от шествието на протестиращите.  Обходният маршрут е през път І-6 /София - Радомир - Кюстендил/. На място са екипи на пътна полиция.

От Пътна полиция въведоха и обходен маршрут за АМ "Струма", тъй като движението е блокирано и в двете посоки, след като протестиращите са пробили полицейския кордон. Обходният маршрут е по път І-1 Благоевград - София от пътен възел "Дупница север" до пътен възел "Бобошево".

Трафикът се регулира от служители на "Пътна полиция", но призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.