Две допълнителни проверки са извършени от РИОСВ- Русе след сигнали на граждани за неприятни миризми в Разград, съобщават от екоинспекцията.
Обходено е мястото на заустване на отпадъчни води от пречиствателната станция на "Биовет" АД - клон Разград, в река Бели Лом.

Първата си проверка инспекторите са извършили на 19 октомври, когато са проверили съоръженията на Градската пречиствателна станция и Локалната пречиствателна станция за отпадъчни води на "Биовет" в Западната промишлена зона на града. Тогава е установено, че пречиствателната станция на "Биовет" АД не работи.
Допуснато е обаче изпускане на непречистени отпадъчни води в река Бели Лом от дейността на дружеството.

Вчера обаче инспекторите са установили, че в реката изтича вода с жълт цвят и пяна след заустването. Усетена е неприятна миризма на гнилостни процеси с характер на сероводород.

Същата миризма е усетена в района на с. Гецово, на около 400 метра от мястото на заустване.

За констатираните нарушения срещу оператора "Биовет" АД са предприети административнонаказателни мерки. Съставени са му три акта - за допуснато разпространение на миризми извън границата на площадката, недобра поддръжка на пречиствателните съоръжения в техническа изправност и некоректно представена информация за контролираните параметри, осигуряващи оптимална работа на пречиствателната станция.

На оператора са дадени предписания в кратки срокове да предприеме спешни мерки за отстраняване на нарушенията, за да не допуска разпространение на неприятни миризми извън площадката на пречиствателната станция, допълват от екоинспекцията.