С изненада и крайно недоумение приемаме вестта за стремеж да се изгради в Стара Загора крематориум, който е в пълен разрез с учението на св. Православна църква за изпращане на скъпите ни покойници и който ни отчуждава не само от вековни традиции, но и от душевността ни. Това се казва в обръщение на Старозагорския митрополит Киприан по повод получена информация за инвестиционен проект за изграждане на крематориум в Стара Загора.

"Предците ни са преминали през хилядолетията, като неизменно са предавали факела на нравствеността и пламъка на домашните кандила, съхраняващи духа и почитта към предците", се посочва в обръщението.

Митрополит Киприан е категоричен, че Църквата не може да приеме кремацията, защото смята човешкото тяло за храм на Светия дух и неизменна част от човека и личността му.

Протест в Бургас срещу изграждането на крематориум

Протест в Бургас срещу изграждането на крематориум

По думите им съоръжението ще доведе до замърсяване на въздуха

"Всички тайнства на Църквата са насочени към човека и неговата цялостност. Спасението му също е не само за душата, а и за тялото, възродено и живеещо в Духа. В посланието си до Солуняни, св. апостол Павел ясно казва "Сам Бог на мира да ви освети напълно, и целият ваш дух и душата, и тялото да се запази без порок при пришествието на Господа нашего Иисуса Христа ( 1 Солун.5:23)", аргументира се още владиката.

Той изтъква, че човекът е ипостас - същност, състояща се от душа и тяло в единството им, като тази същност не се унищожава, дори и при отделянето на душата от тялото.

Според Старозагорския митрополит изгарянето на тялото е не само непризнаване на Божия промисъл за човека, но и неверие във възкресението и неуважение към тялото.

В Куклен няма да има крематориум

В Куклен няма да има крематориум

Решението на съда е окончателно

"Сигурно ще има хора, които ще кажат, че тези доводи не ги касаят, защото са невярващи. Разбира се, всеки има свободна воля и може да греши или не с нея. Сам Бог ни е дал право на избор и очаква нашето решение", се казва още в обръщението. Владиката допълва, че кремацията поражда далеч не само теологичен казус, а има и екологични последствия, като повдига и морални и етични въпроси, с трайни последствия върху народопсихологията ни.

По думите му винаги при подражателство и копиране на чужди модели народът ни неизменно губи. Митрополит Киртиян допълва, че бягайки от уникалността си и невиждайки достойнството на завещаното ни от предците, прекъсваме силата на живеца, оставен ни от тях. Той отбелязва, че кремирането не е само плод на чужда култура, но е чуждо и на душевността ни и народностното ни мислене. "Каква духовност носи тази чуждица, за да я предадем на следващото поколение? И как тя се вписва с ярката картината на опожарения ни престолен град, изгубил над десет хиляди свои чада, избити и изгорени, заради българското? Няма ли да почувстваме поне малко срам от тях, нашите сънародници, които са счели за дълг да съберат оцелелите в пепелта кости на старозагорските мъченици и да ги съхранят в костница, за да се знае и помни", пита риторично той.

Старозагорският митрополит заявява, че вярва в разума на всички отговорни органи и организации на територията на общината и апелира да се прояви благоразумие, мъдрост, добро разбиране и разсъдителност и да бъдат положени усилия изграждането на нов крематориум да не се осъществи.