Община Куклен спечели делото на последна инстанция срещу крематориума и кукленци няма да имат крематориум в градчето, съобщи БНР, позовавайки се на общината. 

Оттам припомниха, делото бе образувано по техни жалби с подписа на кмета Мария Белчева, както и на жалба от няколко физически лица против Решение по оценка на въздействието на околната среда от 2017-та година на директора на РИОСВ-Пловдив, с което е било одобрено преустройството на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки в имот в местност "Орта хан".

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си
Обновена

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си

Инсталацията ще замърси околната среда според местните

Тогава намерението за изграждане на крематориум предизвика бурна обществена реакция. Хората инициираха подписка, събрала недоволството на повече от 2 хиляди души, които получиха подкрепа и от Пловдивския митрополит Николай.

Решението на Върховния административен съд приключва с уважение на всички възражения от страна на кмета на община Куклен Мария Белчева срещу РИОСВ Пловдив. Разноските по делото, които екоинспекцията трябва да заплати са в размер на 3 496,94 лева в полза на общината.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Куклен на бунт срещу строителството на крематориум

Куклен на бунт срещу строителството на крематориум

И заради замърсяване на въздуха, и заради религиозни убеждения