С поход до най-високата точка на Витоша - Черни връх, стотици българи ще повървят и тази година "по стъпките на Алеко".

В памет на писателя Алеко Константинов и като честване на 153 години от рождението му за трета поредна година младежите от сдружение "Българска история" организират изкачване на Черни връх.

"Прекрасно е туризмът и историята да се обединят в името на този бележит българин", изтъкна на пресконференция Марио Мишев от "Българска история" и напомни, че именно Алеко Константинов е считан за основоположник на туристическото движение у нас.

Тазгодишният масов поход "По стъпките на Алеко" ще се състои на 16-ти януари. Организаторите уточниха, че рождената дата на писателя е три дни по-рано - на 13-ти януари, но предпочитат да направят похода в почивен ден и така да дадат възможност на повече българи да се включат в него.

Сборният пункт е началната точка на "Лифт Драгалевци", до където може да се стигне и с градски транспорт - това е последната спирка на автобус 93. Часът на тръгване е 8.15, а изчисленията показват, че при нормално темпо до крайната цел може да се стигне за около 4-5 часа.

Организаторите дават и свободата на избор на всеки, като за участие в похода се брои и използването на лифта при качване или слизане. Опитът от предходните две години показва, че инициативата събира между 300 и 500 българи, готови да посветят съботния си зимен ден на изкачване на Черни връх в памет на Алеко Константинов.

"Очакванията са времето тази година да не е чак толкова благоприятно, но се надяваме това да не спре хората", отбеляза още Мишев.

Той обърна специално внимание на това, всички желаещи да се включат в похода да не подценяват планината особено през януари и задължително да са добре екипирани за поход, както и да си носят храна и вода. За организаторите остава задачата да раздадат брошури с упътвания и да помогнат за достигане до най-висока точка на Витоша.

"Искаме да привлечем интереса на младите хора, като нашата идея е да отпразнуваме рождението на Алеко Константинов по един интересен начин.
Той е един много ценен патрон на всички млади хора", посочиха още от "Българска история". Те споделиха и лични усещания от подобен поход, а именно, че след като умората изчезне, остават добрите спомени и новите приятелства.

"Братия, напуснете навреме вашата жажда за злато, вашата жажда за власт, вашето суетно стремление за първенство, вашето ядовито перо, напуснете меките постелки, излезте из димните кафенета, из прашните улици, напуснете за няколко дни града и дойдете тука, на тази височина от 2500 метра, изпитайте поне за кратко време едно истинско чисто наслаждение и вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни".

С този призив преди повече от 120 години Алеко Константинов приканва своите съграждани да се присъединят към организирания от него поход до Черни връх и това се превръща в първото масово изминаване на маршрута.