Производителите на мляко в Добричка област искат да ликвидират фермите си заради орязаните млечни квоти, информира БНТ.

Обемът на производството им е регулиран след въвеждането на млечните квоти у нас през април тази година. Сега ги грозят санкции по 54 стотинки за всеки литър мляко произведен над определената квота. А квотите, според тях, са твърде ограничени.

В кооперцията "Добруджанско мляко" членуват 14 млекопризводители. Въпреки че, са заявили колко мляко ще произведат, всички са получили по-ниски квоти.

Комисия в ДФ "Земеделие" би трябвало да разглежда молбите на производители, които искат да променят квотите си. Фермерите от кооперацията обаче нямат отговор на заявките си повече от половин година. Те вече произвеждат над определеното количество, а квотите важат чак до края на март 2008 година.

Дотогава или трябва да затворят фермите и да спрат да работят, или да платят солидна глоба за всеки литър мляко в повече.

Стопаните предпочитат да изхвълят продукцията си вместо да плащат санкции.

"Някои колеги започнаха да ликвидират стопанствата, дефакто може да се стигне до ликвидация, с по 30 животни сме. Правим усилия, борим се, запитвания до Министерството на земеделието сме правили, ДФ "Земеделие", но там не ни чуват гласа", споделя председателят на кооперацията Данчо Йорданов.

Според Фонд "Земеделие", основната цел на квотния принцип е да се намали дисбаланса между търсенето и предлагането на пазара на млякото.

Според фермерите обаче, ако комисията не заседава скоро и не приеме актуализация на квотите им, се създават сериозни предпоставки за черен пазар и нерегламентирани продажби.