Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще отслужи в Добрич благодарствен молебен за оцелелите в инцидента във влака София-Кардам.

По-късно ще бъде погребана още една от деветте жертви на трагедията Антоанета Тодорова. По желание на близките й, тя ще бъде погребана до приятелката й - другата загинала студентка Валерия Желева.

Припомняме, в инцидента на 28 февруари загинаха девет човека - Валерия Желева, проф. Рашо Рашев, Даниел Въчев, Мая Машева, Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Елена Халачева, Антоанета Тодорова и Галина Иванова.

Вчера в страната беше обявен национален траур в памет на загиналите.  

Междувременно в Народното събрание продължават преговорите за създаването на специална анкетна комисия, която да изясни причините за трагедията във влака. Според депутати, комисията не трябва да дублира действията на компетентните органи.

Управляващи и опозиция останаха на различни мнения след консултациите в сряда за създаването на специална анкетна комисия за изясняването на инцидента и на какъв принцип да бъде сформирана тя.

На председателския съвет е било изразено съгласие от всички политически групи, но по-късно стана ясно, че от опозицията настояват в състава на комисията да влязат по двама народни представители от всяка група и един независим. От Коалиция за България обаче държат на пропорционално представителство.

Спорове предизвика и предметът на дейност на комисията - дали да се ограничи до оценка на законодателството за оценка на ЖП транспорта или да изяснява причините за трагичния инцидент.