Кметът на Монтана Златко Живков не е съгласен битови отпадъци от други региони да бъдат разполагани в депото край града, съобщи БНР.

То е едно от първите в страната, изградено изцяло според изискванията на ЕС.

Предназначението му е да обслужва само 11-те общини в областта и община Криводол от област Враца, припомни градоначалникът.

Нашето депо функционира като регионално депо, защото доста хора, в това число и с бъдещи намерения в централната власт, не знаят, че депото не е регионално, коментира Живков. Те мислят, че то е само на Монтана, добави той.

По думите поради тази причина вече в продължение на трета година "се насочват стрелки към Монтана от половин България в зависимост от това къде има свободни обеми".

Ние сме от малкото общини в България, които няма да натоварят своите съграждани с непосилна такса смет, каза още кметът на Монтана.

Припомняме, 60 общински нискорискови депа ще останат да действат временно след 16 юли до изграждането на новите системи. Те се намират в райони, в които все още няма готови регионални депа.

Днес еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева съобщи, че България не е заплашена от наказателна процедура във връзка с управлението на битовите отпадъци.