Задържателният резервоар за отпадни води в Лозенец работи успешно и морската вода край курортното селище е чиста. Това съобщават от общинската администрация на Царево.

Припомняме, миналата година имаше проблем с чистотата на морската вода, което за малко да провали туристическия сезон.

Тази година резултатите от проверката на РЗИ- Бургас, направена на 25.07.2016г., показват, че водата е чиста, няма наличие на бактерии ешерихия коли и чревни ентерококи, както няма и отклонения от допустимите норми.

За да бъде чиста водата на лозенския плаж първо бяха направени проучвания  и правилни изчисления на всички обеми на отпадните води, които отиват към пречиствателната станция.
В активния летен сезон се оказа, че пречиствателната станция на Лозенец не смогва да пречисти едновременно цялата вода, която отива към нея.

Като решение на проблема се реши да се изгради задържателен резервоар за отпадъчните води, които идват през най-натоварените часове на денонощието и да ги пуска за пречистване през мъртвите часове  между 1 и 6 ч сутринта.

През месец март 2016 г. МОСВ чрез ПУДООС отпусна на община Царево 746 000 лв. за изграждането на задържателен резервоар. Под постоянното наблюдение на кмета на община Царево инж. Георги Лапчев, проектът вече е финализиран, а резервоарът пуснат в експлоатация.