746 000 лева получи община Царево за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателна станция в Лозенец. Парите са отпуснати от екоминистерството чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Новината обяви в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея има предпоставки за спокоен летен сезон. Тя се е срещнала с кметове от областта, в която е участвал и областният управител Вълчо Чолаков, съобщават от министерството.

След като съоръжението бъде изградено, ще бъде осигурено чисто море през новия летен сезон.

Община Царево е изготвила проект, който предвижда резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води. През нощта, когато натоварването е по-малко, те ще влизат за преработка в пречиствателна станция. Така изливането им в морето ще бъде прекратено.

Кметът на Царево Георги Лапчев пое ангажимент проектът да бъде реализиран и резервоарът да бъде изграден до старта на новия летен сезон. Лапчев заяви, че е щастлив, че Лозенец ще има чисто море. Кметът припомни, че се работи и по проект за разширяване на пречиствателната станция на курортното селище.