Хранителни пакети за моряци, които няколко месеца не могат да отплават от Бургаското пристанище, дариха генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе заедно с Българския червен кръст и Червения полумесец. За това съобщи БНР.

Екипажът на кораба "Лайди Бо" не може да отплава от есента заради лошо техническо състояние и финансови задължения на собственика.

Това е поредната хуманитарна акция за бедстващите моряци, които са от Турция, Украйна и Индия. Корабът не може да отплава заради неизплатени заплати.

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе обясни, че собственикът на "Лайдо Бо" има задължения и към екипажа, и към пристанището.

Иньонтепе посочи, че в момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. Най-крайното решение е корабът да се продаде за скраб и с парите да се платят сметките, заяви консулът и допълни, че според международното морско право, когато екипажът на кораба го напусне без основателна причина, моряците не могат да си получат заплатите. По тази причина те не могат да слязат на брега.

Виолета Радева БЧК - Бургас съобщи, че в момента на кораба има ток и вода, а днес моряците са получили храна и хигиенни пакети от първа необходимост, които са достатъчни за 1-2 месеца.

БЧК-Бургас има опит при такива ситуации, и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци", изтъкна Радева.