Министерството на околната среда и водите поиска допълнителна информация от Румъния за намерението да бъде изграден инсинератор в Гюргево.

С оглед непосредствената близост на град Русе МОСВ настоява да бъде запознато как ще бъде опазено качеството на атмосферния въздух и останалите компоненти и фактори на околната среда при реализацията на проекта.

МОСВ предоставя на румънското министерство становища, получени в хода на проведените консултации, както и резултатите, получени от осигурения обществен достъп, включително и позицията на гражданските сдружения в град Русе.

Изискването на МОСВ е информацията в доклада за оценка на въздействие на околната среда (ОВОС) да бъде преработена и допълнена, съобразно описаните забележки и представена отново за изпращане на компетентните органи и заинтересованата общественост.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов настоява още България да вземе участие в процедурата по ОВОС предвид значимостта на темата за гражданите на град Русе.

Министърът предлага, след отстраняване на забележките по доклада, да бъде организирано обществено обсъждане на инвестиционното предложение на територията на Република България.

Русенци инициираха подписка срещу строежа на инсинератор в Гюргево

Русенци инициираха подписка срещу строежа на инсинератор в Гюргево

Предвижда се в него да се изгарят медицински и животински отпадъци