Очаква се през следващите 1-2 дни ново повишаване на речните нива в много райони на страната, по-значително в Рило-Родопската област, южните и източни райони на страната. Това съобщават от оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации, създадено със заповед на министър Нона Караджова.

НИМХ разпространи информация, че през периода 12 -16 февруари се очакват повишаване нивото на река Камчия, като в долното течение на реката са възможни разливи.

Валежните количества за целия период в повечето места ще са до 10-20 л/кв.м, но в отделни райони, главно на Южна България и Рило-Родопската област - и над 30-40 л/кв.м.

Отново се очакват високи води и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по р.Върбица и крайните югоизточни реки: Айтоска, Факийска и Ропотамо.

Оперативното звено в МОСВ информира областните управители и кметовете да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост.

Изпратени са писма до „Язовири и каскади", Напоителни системи и съответните ВиК за вземане на съответните мерки за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват.

Съсласно Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера Гърция е уведомена за потенциална опасност от преливане на язовир „Ивайловград".

Припомняме, започна изпускането на потенциално опасните язовири в североизточна България. Реките в Шуменска област към момента са натоварени на около 40 процента от проектната проводимост.