МОСВ ще провери законността на проекта за изграждане на минивец „Енерджи – Говедарци” в подножието на Рила планина.

Проверката бе провокирана от протеста на граждани от Самоков, които са подкрепени и от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.
Протестът бе организиран от риболовен клуб „Балканка” пред сградата на Министерството на околната среда и водите, а представители на природозащитниците се срещнаха и със зам.-министър Атанаска Николова.

Според протеста минивецът се изгражда в зоната на европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер”. От организацията напомниха, че ЕК вече е завела иск срещу страната заради упоритото забавяне на българското правителство по „Рила-Буфер”.

Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби. Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения. И освен това попада в санитарно-охранителна зона.

Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя, заявяват природозащитниците.

От природозащитната организация настояват министър Ивелина Василева да поеме персонална отговорност.

Зам-министър Атанаска Николова, която се срещна с протестиращите, обяви, че ще бъде направена проверка на разрешително, издадено от Басейновата дирекция „Дунавски район“ за изграждане на ВЕЦ „Енерджи Говедарци“.
Тя обясни, че издаденото разрешителното не е окончателно, то подлежи на проверка по законосъобразност и ако има пропуски в процедурата, в правомощията на министъра е да го отмени или върне за допълнително уточняване, обясни зам.-министър Николова.

От МОСВ съобщиха още, че извършват мащабна проверка, като през юли и август месец 2016 г. от 217 са проверени 138 ВЕЦ-а  В 19 са установени нарушения и са им съставени актове.

Съвместно с неправителствения сектор вече е разработена методика, която ще оценява потенциалните рискове от изграждането на малки ВЕЦ.

Предстои да бъде одобрен и отделен документът, който определя участъци, в които категорично се забранява строеж на такива съоръжения.

Прилагането на методиката трябва да предотврати неблагоприятния ефект  върху екологично уязвими участъци и да ограничи инвестиционни намерения, увреждащи екосистемите.