Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информира, че е активирало своите структури за справяне с последиците от наводненията в Царево и околността, предизвикани от силните дъждове на 5 и 6 септември.

МОСВ участва в следните дейности:

Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) следи за състоянието на река Велека и други водни течения, както и за общинските микроязовири в района. БДЧР ще извърши проверка на канализацията и пречиствателната станция на Царево, които са повредени от наводнението.

Заместник-министър Петър Димитров и директорът на БДЧР Явор Димитров направиха обход на мястото на пораженията в Царево, заедно с други представители на институциите. 

След успокояване на обстановката, БДЧР ще извърши мониторинг на питейните водоизточници и пробонабирания от морски и речни води за оценка на състоянието им. Ще бъде проверено качеството на водата и риска от замърсяване.

Три станаха жертвите след потопа по Южното Черноморие
Обновена

Три станаха жертвите след потопа по Южното Черноморие

Около 4000 души са засегнати от бедствието по Южното Черноморие

Министър Юлиян Попов каза за Нова телевизия, че климатичните промени означават по-висок риск от екстремни явления, като по-сериозни и по-чести валежи. Той подчерта необходимостта от повече финансиране на научните изследвания и усъвършенстване на моделите за управление на риска от наводнения в територии като Царево.

Д-р Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология заяви, че експертите от метеорологичните служби трябва да имат основна роля при подготвянето на плановете за управление на рискове от наводнения. Тя посочи, че Югоизточна България се отличава с екстремни валежи, като този в Ахтопол през 1994 година, който достигна 463 литра на квадратен метър. Тя подчерта още, че в района държовете са много по-чести, отколкото в останалата част от страната и добави, че само от департамент "Метеорология" разполагат с необходимата информация за подготването на плановете.

Доц. д-р Николай Вълчев и гл. ас. д-р Радослава Бекова от Институт по океанология към БАН изготвиха краткосрочна прогноза за разпространението на отпадъци и различни потенциални замърсители, транспортирани от речните води в Черно море след наводненията. Според прогнозата, част от внесените отпадъци и замърсители ще се отложат по морското дъно, а друга част - по морската повърхност и плажни ивици в дадените райони.

Социалните работници тръгват на посещения в помощ на пострадалите от наводненията

Социалните работници тръгват на посещения в помощ на пострадалите от наводненията

Първоначално ще бъдат посетени Ахтопол и селата Кости, Варвара и Лозенец