Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с протестиращи от няколко населени места в района на Павел Баня пред дървопреработвателно предприятие, което е отправило инвестиционни намерения за изграждане на цех за производство на формалин, предаде БГНЕС. Фирмата възнамерява да увеличи капацитета за производство на формалин и да изгради инсталации за неговото съхранение в съществуваща вече база в населеното място. Според протестиращите обаче това ще доведе до екологична катастрофа в региона.

За изграждането на инсталацията има положително становище от експертния съвет към РИОСВ в Стара Загора. Следва обжалване решението за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), ако то е положително", по думи на кмета на село Горно Сахране Янко Янков, цитиран от агенцията.

Протест край Павел баня срещу химически цех

Протест край Павел баня срещу химически цех

Местните се опасяват, че инсталацията ще нанесе огромна вреда на околната среда

"Ние искаме да чуем от първо лице какви са притесненията на гражданите. Ние, като Министерство на околната сера и водите, категорично и ясно заявяваме, че в хода на съответната процедура, след като тя криключи с изказване на крайното решение, и аз това го заявих и пред гражданите - че това, което аз мога да им кажа, е, че ще бъде съблюдавана цялата строгост и стриктност по спазване на закона", коментира Росица Карамфилова.

Тя увери, че в случай на обжалване на ОВОС пред МОСВ, тя и екипа й ще прегледат в детайли има ли процецедурни пропуски, нужни ли са детайлизиране на условия и мерки и консултации, така че, в решението, което бъде постановено, да гарантира спазване на екологичното и мерки за недопускане на замърсяване и влошаване на качеството на околната среда.