В понеделник в Пловдив бяха предотвратени два опасни инцидента с градския транспорт - автобус се запали на метри от бензиностанция и бе угасен благодарение на бързата реакция на кондукторката и на работници от петролната станция.

Пламна рейс на метри от бензиностанция в Пловдив

Пламна рейс на метри от бензиностанция в Пловдив

Часове по-рано кондуктор спаси друг автобус в града под тепетата

Същият ден шофьор на градски транспорт отново в града под тепетата получи гърч по време на движение и единствено бързата реакция на кондуктора успява да овладее машината и да предотврати катастрофа. Спирайки автобуса, той спасил 20-ина пътници, шофьора, млада майка с детето, както и чакащите на спирката.

Кондукторът, овладял втория автобус, е 26-годишен. Александър Русев е пианист, завършил музикална академия. "Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали", казва той пред "24 часа".

"Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред на тласъци. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря", разказва пътничка, станала свидетел на бързата и точна реакция на Русев.

Жената продължава своя разказ за ситуацията в страната ни - на място пристигат две линейки, но в тях няма лекари. "Видях как пътничка от рейса плиска шофьора с вода. Обадих се на съпруга си, който бе наблизо, за да му кажа какво се е случило. Той дойде и махна на случайно минаваща линейка. Оказа се, че вътре няма лекар", разказва Вероника.

По думите ѝ след 2-3 минути дошъл друг реанимобил, но пак без доктор. В третата линейка, която пристигнала на място, вече имало медик.

След спирането и наплискването водачът на автобуса е дошъл в съзнание. Той бил качен на носилка и закаран до спешния център.

Едва след това пътничката разбрала, че 26-годишният кондуктор Александър Русев е овладял рейса.

Според нея в инфарктната ситуация кондукторът действал хладнокръвно и не допуснал да се създаде паника. Спокойно приканил пътниците, сред които имало ученици и пенсионери, да слязат. Някои дори не разбрали, че са били на косъм от смъртта.

Други му благодарили и го благославяли. "Всичко се случи буквално за секунди. На шофьора му стана лошо. Изключих веднага от скорост и дръпнах ръчната спирачка", обяснява кондукторът, който никога не е карал кола и няма книжка. Повече от 5-6 г. обаче работи в градския транспорт и запомнил как водачът спира рейса.

"Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали", добавя младежът.

Той не желае да говори за себе си и се стеснява от вниманието, с което е обграден след инцидента.

Според шофьор от същата линия, без намесата на младия кондуктор е щяло да има страшни последствия. Русев първо е натиснал копчето за скоростта, а след това бавно е дръпнал ръчната спирачка.

“Ако беше заковал рязко, щеше да има изпопадали и ранени пътници. Сетил се е и да държи волана, за да не тръгне автобусът към тротоара. Има дългогодишни кондуктори, които ще се стреснат и няма да могат да се оправят”, обяснява водачът.

По думите му всички в рейса са имали късмет, че когато водачът е колабирал, кондукторът е бил до него и е действал без паника.

Ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев е горд с Александър.

“Много наши възпитаници като него се трудят по време на следването си - някои в ресторанти като сервитьори, други в автомивки. Няма срамна работа в днешно време. Чест прави на Русев, че е успял да се справи в една толкова трудна ситуация”, заяви проф. Василев. Ректорът добави, че лично ще награди младежа за проявения героизъм.