МВР предприема организационни мерки във връзка с очаквано усложняване на метеорологичната обстановка в цялата страна.

Във всички Областни дирекции на МВР е създадената необходимата организация и по места е осъществена връзка със структурите на АПИ с цел готовност на снегопочистваща техника за намеса по рискови пътни участъци за снегонавявания и обледеняване.

Особено внимание се обръща на мостове и виадукти по отношение на своевременно опесъчаване. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства. В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че за 25 ноември (събота) е обявен "оранжев код" за по-голямата част от страната, като за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе той е "червен".

Очакват се обилни валежи от дъжд и силен порив на вятъра, както и условия за образуване на преспи и снегонавявания. В Предбалкана се очаква снежна покривка до 20-30 см, както и значително повишаване на речните нива в Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

От МВР съветват гражданите:

  • Отменете пътуването си, освен ако не е наистина наложително.
  • В случай че пътувате, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия. Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг. Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно.
  • При силен вятър не оставайте на открито.
  • Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща републиканските пътища в Бургаско

АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща републиканските пътища в Бургаско

Заради пропуски и забележки при снегопочистващите и поддържащи дейности през уикенда