Търпението на милион и половина мюсюлмани, членовете на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), районните мюфтии и настоятелствата вече е изчерпано.

Това се казва в открито писмо на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи до президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, ВКС, ВАС, главния прокурор и редица други институции в България и ЕС.

Ръководството на Главното мюфтийство предупреждава, че ако Прокуратурата, МВР, ДАНС и всички институции, които имат отношение към проблемите на общността, не изпълнят задълженията си по закон, мюсюлманите ще пристъпят към конкретни действия.

В отвореното писмо се казва, че се очаква в най-кратки срокове да бъде възстановена сградата на Главното мюфтийство, ведомствения апартамент на главния мюфтия, Джумая джамия в Пловдив и много вакъфски имоти. Като една от причините за евентуални протестни действия се посочва и отказаната регистрация на последната национална мюсюлманска конференция.

Говорителят на мюсюлманското вероизповедание в България Хюсеин Хафъзов уточни, че са започнали срещи и се водят разговори с имамите и мюсюлманските настоятелства в различните региони. На базата на тези срещи ще се стигне до едно определено решение и конкретни действия, които ще предприеме ръководството на мюфтийството.

Хюсеин Хафъзов посочи, че не се изключва и се обмисля варианта за протестни действия и стачки, но все още не е взето категорично решение. По думите му, има много форми на протест, които обаче все още се обсъждат.

Някои от настоятелствата вече са излезли с идеи и предложения за различни форми на протест. Една от тях е мюсюлманите да спрат да плащат данъци, тъй като „техните интереси не са обгрижвани", обясни Хюсеин Хафъзов. Той посочи, че другата идея е мюсюлманите да не участват в предстоящите избори като форма на граждански протест.

Вслушваме се в гласа на хората и това, което те искат", коментира говорителят на мюсюлманското вероизповедание. Той каза още, че не може да се ангажира с конкретни срокове или дати и допълни, че решението на ръководството ще бъде взето на база желанията на обикновените мюсюлмани.

Отказаната регистрация на последната мюсюлманска конференция, на която повторно беше избран за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, не е единственият повод за недоволството.

Проблемите са много и се акумулират от много време насам. Проблемът за нас е много по-кардинален", коментира Хюсеин Хафъзов и допълни, че отказаната регистрация е само един от поводите за евентуални протести.

Той уточни, че решението на СГС и отказаната регистрация са обжалвани пред САС в законовия срок.