В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това обеща земеделският зам.-министър в служебния кабинет Иван Капитанов на среща със земеделци в един от най-силно засегнатите райони от градушката - чирпанското село Зетьово, където са напълно унищожени Чирпан насажденията с царевица и слънчоглед. Информация за срещата беше разпространена от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Срокът за подаване на заявления за обследване на пострадалите площи е 10 работни дни, предвид предстоящите празници - до 14 май.

По думите на Капитанов в бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) има предвидени средства за изплащане на помощи в такива случая. "По нареждане на министъра на земеделието и храните Георги Тахов още вчера бяха сформирани комисиите, които да извършват обследване на пострадалите площи. Те ще изготвят нужните констативни протоколи. В спешен порядък ще обобщим данните, ще прегледаме заявленията и веднага ще пристъпим към изплащане на обезщетенията", обясни Иван Капитанов и призова кметовете на съответните общини да обърнат внимание на всички пострадали стопани да подадат стриктно заявления в определения срок.

Огромни щети след градушката, ударила Южна България

Огромни щети след градушката, ударила Южна България

Агрономи твърдят, че подобно масово унищожение е имало за последно през 2018 г.

Той каза още, че подпомагане се отпуска при 100% пропадане на площите. "Това са правилата на държавната помощ и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ще направим индивидуален оглед на всяко едно стопанството на всеки един земеделски производител", посочи Капитанов.

В срещата участваха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места на територията на община Чирпан.

От ракетните площадки в Южна България на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" вчера са изстреляни близо 1100 ракети. "Въздействията по разбиване на градоносните облаци са започнали в 13.19 ч. и са продължили до късно вечерта. Общият брой на обработените градоносни облачни клетки е 59", отбеляза изпълнителният директор на агенцията Валери Ценов. По думите му около 300 от изстреляните ракети са обработвали суперклетката, от която е паднала градушката в най-засегнатите райони.