Очакват се интензивни валежи основно в Западна България. По тази причина е разпоредено наблюдение на водоемите.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев свика извънредно съвещание на кризисния щаб заради очакваните силни валежи през следващото денонощие.

Очаква се в Северозападна България да има силен южен вятър. Добре е да бъдат прибрани саксии и всички предмети, които могат да бъдат отнесени от вятъра, каза Николов и допълни да внимаваме къде паркираме колите си. В няколко други райони на Южна България се очаква да има обилни валежи - до 60 л./кв.м. за двата дни.

От МВР призовават хората да бъдат внимателни в следващите два дни и в случай на бедствие да подават сигнали на телефон 112.

В столицата е създадена организация за реагиране в случай на проблеми при предстоящите валежи, увери кметът Йорданка Фандъкова.

Започва наблюдение на критичните участъци заради очакваните обилни валежи, каза директорът на националната пожарна Николай Николов.

Язовирите се поддържат съгласно указанията и имат достатъчно свободен обем, посочи Николов.

Преди два дни, след получено предупреждение от НИМХ на БАН, са изпратени писма до всички кметове и областни управители, за да бъдат взети превантивни мерки. На места са организирани доставки на чували с пясък.

Щабове ще има в Перник, Благоевград, Кюстендил, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Министърът на отбраната е разпоредил над 90 мобилни групи да имат готовност за реакция.

В София вече има щаб, районните кметове също имат ангажимент да следят нивата на реките и язовирите. Започнало е почистване на шахти и оттоци в София след обилното снеготопене, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.