Над 100 000 дка за изгорели в Югоизточна България до този момент. От тях 24 000 са гори, а останалото земеделски земя. Ниви и животни са изгорели, предаде Нова телевизия.

Все още пожарите в Свиленградско не са загасени, като на този етап са създадени просеки и няма застрашени населени места. Най-тежко остава положението край село Щип и Михалич.

Тази сутрин е предприето и гасене от въздуха с два хеликоптера заради тежката ситуация, съобщи БТА.

На териториите на общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград, действа заповед за частично бедствено положение на областния управител на Хасково, като от снощи е в сила и заповед, с която е забранена изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама на цялата територия на областта до второ нареждане.

Ситуацията с пожарите в страната се нормализира

Ситуацията с пожарите в страната се нормализира

Много работа остава в Свиленград

Заповедта е издадена, след като се разбра, че пожарът в Свиленградско е тръгнал от обработка на треви с косачка, прикрепена към трактор.

Пожарът край Слънчево е вече е овладян, но огнеборци продължават обхода. Няма пострадали хора, на този етап оценката на щетите не е започнала, знае се че има изгорели леки автомобили.

От АПИ съобщиха, че е възстановено движението на АМ "Хемус" в участъка п.в. "Слънчево" - п.в. "Летище". 

Все пак активните противопожарни дейности по протежението на "Хемус" ще продължат до 22 часа. След това по периметъра на пожара ще бъдат поставени дежурни, които ще следят за огъня през цялата нощ. Утре сутрин работата ще продължи. Това написа кметът на Варна Благомир Коцев в профила си във Фейсбук.

Пожарът и край варненския квартал "Владиславово" също вече е локализиран, като има отделни огнища вътре, които тлеят. Днес пожарникари ще го погасяват с вода, тъй като заради вятъра, който духа, те могат да разпалят стихията наново.

Пожарът край границата със Северна Македония е ограничен, като в гасенето са се включили горски служители, пожарникари, служители и техника на Община Петрич, предаде БНТ. 

Все още не е потушен, но е локализиран и пожарът на Осогово, който изпепели 400 декара гора. Заради трудния терен пожарникарите не могат да достигнат до някои от огнищата.

Пожар гори над квартал "Владислав Варненчик" във Варна
Обновена

Пожар гори над квартал "Владислав Варненчик" във Варна

Засега няма опасност огънят да достигне жилищните кооперации

Общо 200 военнослужещи са участвали в борбата с пожарите на територията на цялата страна през изминалите дни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски са участвали в погасяването на пожарите в района на селата Иван Вазово и Михилци и град Хисаря, край селата Иван Вазово и Михилци и град Хисаря, горския пожар в землището и пограничните райони между селата Мелница, Гранитово и Срем, община Елхово, за потушаване на огъня между село Михилци, Община Хисаря и село Песнопой, Община Калояново.

Военнослужещи от Военновъздушните сили с два хеликоптера - Ми-17 и AS 532 AL Cougar взеха участие в погасяването на огъня край село Горноселци, община Ивайловград и край село Мелница, община Елхово.

Военнослужещи от Военноморска база - Варна участваха в гасенето на пожара край село Слънчево, област Варна.

Вътрешният министър Калин Стоянов увери, цитиран от БНТ, че засега няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки пожарите в страната.

Той посочи, че пожарът Пожарът в Свиленградско продължава, като площта на огъня е над 120 000 декара. Булдозери от армията днес ще градят просеки.

По негови думи са разположени екипи, които владеят пожара на границата със Северна Македония край Петрич. От другата страна на границата също се полагат усилия. Българските власти са в комуникация с македонските си колеги и при нужда ще си съдействат взаимно.

Стоянов докладва, че над 400 служители и 135 пожарни автомобила са участвали в последните дни в борбата с огъня.

Той призова гражданите към повече отговорност.

Министърът подчерта, че МВР е в постоянна комуникация с Министерство на отбраната, хеликоптери и тежка техника веднага реагират при нужда.

"За момента нормализираме обстановката", обобщи той.