Пожар гори около блоковете 404 и 405 във варненския кварта "Владислав Варненчик". На мястото на огъня са се насочили два екипа на пожарната, но заради пожара на АМ "Хемус", техниката и хората не достигат. Това съобщи кмета на Варна Благомир Коцев във социалната мрежа Фейсбук. 

По думите му военните са известени и тече мобилизация. Проверено е и за противопожарни хеликоптери, но такива няма на разположение в близост до Варна.

Екипи на пътните фирми също ще окажат помощ с тежка техника, а служители на ЗМБГ и Никман осигуряват вода с водоноски.

Засега няма опасност огънят да достигне жилищните кооперации, но хората в най-близките до огнището сгради да се отдалечат на безопасно разстояние, препоръчва кметът Благомир Коцев.

От Министерството на отбрана съобщиха, че 18 военнослужещи и 3 единици техника от Военноморска база - Варна се включват на помощ на пожарните служби в гасенето на огъня, възникнал в гориста местност до Варна - над квартал "Владислав Варненчик".

Пожари продължават да бушуват в различни региони на страната

Пожари продължават да бушуват в различни региони на страната

Най-силно засегнати са областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол

Заради пожар е ограничено движението по АМ "Хемус" - в участъка п.в. "Слънчево" - п.в. "Летище" в област Варна - поради горящи тревни площи и намалена видимост поради задимяване. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

От полицията във Варна са уточнили, че горят горят сухи треви и към момента няма опасност за населени места. На място са изпратени четири екипа на пожарната, съобщи БТА. 

Движението е пренасочено през обходен маршрут по път I-2 Шумен - Варна (стария път за София). Движението се регулира от пътна полиция.

Пожарът е в района на село Слънчево, уточни кметът Коцев и предупреди варненци да не пътуват извън града по "Хемус", освен ако не е абсолютно наложително.

Снимка 674488

Източник: БГНЕС