Възрастна жена дължи над 1000 лева данък за заграбен имот, който не може да ползва, предаде bTV. Върху земята на Люба Шаламанова в пловдивския квартал "Столипиново" са построени десетки незаконни постройки. Така, освен че на практика не може да влезе в собствената си къща, жената е натрупала и внушителен данък. По тази причина от община Пловдив се готвят да я санкционират.

От 20 години земята на потърпевшата е превзета от роми. Така се стига до ситуацията, в която истинските собственици са длъжни да плащат данъците си, но всъщност нямат право да владеят имотите си.

Тъй като семейството на Люба отказало да плаща дължимото за заграбените терени, то натрупало още по-сериозни дългове. Въпреки че жената има всички необходими документи за собственост на родния си дом и е пускала редица жалби в полицията и общината, това се оказва без значение.

Към момента данъкът за заграбения имот вече възлиза на повече от 1000 лева. Заради големия дълг в общината отказват на жената да плати данъка за собствения си дом, тъй като първо трябвало да погаси по-голямото задължение.

Според районния кмет Николай Чунчуков проблемът с незаконното строителство в цялата страна не може да се реши от общините, защото е създаден в парламента. Той изтъква, че сега действащият Закон за устройство на територията дава правото на хората, които са построили незаконни постройки, да обжалват.

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Има засилено полицейско присъствие по време на акцията заради опасност от ескалация на напрежението

Не може ти в чужд имот, дали било общински или частен имот, да си извършил незаконно строителство и в същото време да ти дават право да обжалваш, категоричен е Чунчуков. Според него е необходима законодателна промяна.

Предстои да бъде внесено предложение за данъчна амнистия за хората със заграбени имот, за които обаче дължат данъци. Това ще се случи на някоя от следващите сесии на Общинския съвет в Пловдив.

Общинският съветник от БСП Ангел Иванов коментира, че подобен проблем имат и други хора. Той не одобрява идеята данъците да се опрощават. Когато обаче те са начислени за собственост, която хората не владеят повече от 25 години, трябва да се търси вариант за разрешаване на казуса.

Бутат незаконни постройки в "Столипиново"

Бутат незаконни постройки в "Столипиново"

Хората сами разглобявали постройките, за да ги вдигнат нелегално на друго място

От своя страна общинският съветник от Реформаторския блок Айри Мурад изрази мнение, че ако постройките се събарят, общината трябва да осигури жилища на тези хора.

"Държавата и общината трябва да съдействат имотите да бъдат освободени. След това имотът може да бъде продаден или общината да мисли възможност за купуване и пускане след това за продажба на тези терени", посочи кметът на район "Южен" и председател на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев.