Общо 276 инфраструктурни обекта, 230 от които вече са завършени, а 46 са в процес на изпълнение, са финансирани от Социалноинвестиционния фонд (СИФ) на Министерството на труда и социалната политика за периода 2003 - 2005 година.

Става дума за проекти за ремонти на училища, социални домове, изграждане на водопроводни и канализационни мрежи в малки населени места и благоустрояване на малки селища, съобщиха от министерството.

Проектът "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта", който започна през 2003 г. съвместно със Световна Банка, е на обща стойност 67.8 милиона евро, 50.8 млн. евро от които са държавно гарантиран заем от банката, а 17 млн. евро са средства от държавния бюджет.

През тази година се предвижда да бъдат направени инвестиции в 48 обекта за над 13, 5 милиона лева.

Около 5,8 милиона лева от тях са предназначени за социални заведения, 4,4 милиона за ремонти на училища, 2,1 милиона за водопроводни и канализационни мрежи и приблизително 1,2 милиона за благоустрояване.

Освен това министерството предвижда реализиране на съвместни проекти с общините, информират от ведомството.

Очаква се основната си част средствата за 2006 г. да бъдат усвоени до края на годината и преобладаващата част от обектите, с изключение на най-сложните, да бъдат завършени в срок.