Над 180 хил. безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в първите месеци на 2021 г., съобщиха от АПИ.

В първите четири месеца на 2021 г. изтича валидността на 181 756 електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с над 50% намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 конски сили.

Над половината безплатни винетки изтичат през януари 2021 г.- 119 814. Общо 227 725 са е-винетките, предоставени през 2020 г. на хора с увреждания. Те са за над 22 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура".

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

От АПИ съветват хората, които желаят и могат да се сдобият с безплатна винетка, да подадат заявление в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес - лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Срокът за обработка на тези документи е 7 дни. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция "Пътна инфраструктура", която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на колата, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например до три работни дни човекът, който има право на безплатна винетка трябва да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

При затруднения може да се потърси консултация от центъра за обслужване на клиенти на Националното тол управление на тел.: 0700 10 876 или в писмен вид на e-mail: info@bgtoll.bg.