През това лято повече от 20 души са се удавили в река Дунав само в акваторията на град Русе. Въпреки съобщенията, че къпането в реката е забранено и опасно, хората продължават да се къпят в нея, съобщава Би Ти Ви.

Мъртвото вълнение в морето е опасно и дори опитните плувци когато то се появи не влизат в него. Реката обаче също има своя смъртна хватка. Може би защото не изглежда така бурна хората са склонни да подценяват опасността.

"Плитчината е измамна. Влизат и както се движат по плитчини от порядъка на 20, 30, 50 сантиметра попадат в каналите, които са се образували от дрегирането на реката поради това, че тя е с много ниско ниво, а корабопловане все пак трябва да има", каза Стефко Бурджиев, директор на Дирекция "Гражданска защита" Русе.

Дори и тези, които смятат, че познават добре Дунав не са застраховани, защото понякога реката се променя с часове и вчерашното дъно днес вече е друго.

"Под хидродинамичното въздействие на водата непрекъснато се променя дъното. Образуват се малки дупки, големи ями, които създават водовъртежи, които в някои случаи буквално засмукват тялото на плувеца и го тласкат към дъното. Колкото и добри да са плувците в такава ситуация се стресират, което пък от своя страна води до това да глътнат език, да се изплашат ,да им се схванат крайниците", разказа още Стефко Бурджиев.

Колкото и репортажи да са направени по тази тема обаче броят на удавниците в реката непрекъснато расте - предимно млади хора. Може би освен родителите, учителите също трябва да намерят начин и форма в училище да запознаят децата с опасностите, които крие реката, с която иначе русенци толкова се гордеят.